Magyar Commodore 64 H.Q.
Utolsó frissítés: 2011. augusztus 14. / Last updated: August 14, 2011.

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, iratkozz fel a hírlevélre!
Az oldallal kapcsolatus tudnivalókat magyar nyelven itt találod.

Quick tutorial for English-speaking visitors:
The menu: Downloading stuff:
Főoldal - Main page (emulator how-to, etc.)
Hírek - News. You only need the section at the end - if it's available - called 'Játékok' (it's Hungarian for 'Games'). 'Különböző verziók' means 'Different versions' (as in alternate cracks), 'Teljesen új játékok' means 'Completely new games' - that is, to the site.
Most Wanted - Yeah.
Csalások - Cheats. Tons of them. In Hungarian.
Emulátorok, stb. - Emulators, misc. utils, HVSC, etc.
Jukebox - Some background music
Fórum - An external forum, Hungarian-only
Köszönet - Credits
Linkek - Links
E-mail - You figure it out :)

The second line in the menu is the alphabetical list of all the games on the site. The Index page is empty for now. It says 'Coming soon' but it's a lie :) Click on a letter to browse. Clicking on a screenshot brings it up in full-size.

Letöltés means 'Download' - it is used if there's only one version available and I don't know the cracker.
Ismeretlen means 'Unknown', that is, I don't know who cracked it (this is used if there are cracked versions available as well).
Eredeti is 'Original' - can be d64, cartridge, tap, etc.

Doksi means 'docs' (usually the manual).
Leírás contains the solutions, walkthrus.
Tippek is 'hints'.
Térkép stands for 'map'.

Everything is zipped on the site, and you have to be careful when you're downloading things, as sometimes the docs, etc. have the same zipped filename as the games! I keep the extras in a separate dir, and I suggest you do the same.

Hope this helps. You can also subscribe to the newsletter to get an email whenever the site's been updated. And please send games (even different cracks), maps, docs, etc. that aren't on the site! Feedback is also appreciated. Thanks and enjoy the site!

Hali!

Az oldal azért készült, hogy az évek hosszú sora alatt felhalmozódott gyűjteményem nézzen ki valahogy és könnyebb legyen keresgélni benne. Persze korántsem tökéletes a dolog és nincs is teljesen kész, de folyamatosan fejlődik és bővül, míg talán egyszer felölti végleges formáját...

Tudnivalók

Kéretik elolvasni, mielőtt elkezdesz nézelődni!

Az emulátorokról

Nem nagy kaland a kezelésük, de pár alapvető dolgot azért leírok - ennyi kell, hogy a játékok többségét működésre bírd. Vállalkozó kedvűek nézelődhetnek a programok menüjében, vannak még érdekes és hasznos dolgok.

C64S: Gondolom, rajtam kívül nem sokan használják, de ha mégis: indítás után F10-re jön elő a menü, ahol az irányítást tudod beállítani. ALT+T-vel a .T64 (kazetta), ALT+D-vel a .D64 (lemez) file-okat tekintheted meg. Lemezfordítás: F10, ALT+D, megkeresed a kívánt lemezoldalnak megfelelő D64-et, Enter, majd S (Set). Még két dolog: futás közben (tehát nem a menüben) CTRL+ALT+D-vel tudod ki-bekapcsolni a True 1541 Emulationt (ha gyorstöltős a játék, kapcsold be, egyébként mindegy), CTRL+ALT+S-sel pedig az emuláció sebességet tudod változtatni (gyorstöltős játékoknál esetleg érdemes gyorsítani egy csöppet).

CCS64: Kezelése némileg hasonlít az előzőhöz: F9-re menü, ott Options/Input. Control Port mindkét esetben Joystick, Mode az elsőnél Key-Set 1, a másiknál Key-Set 2. Ezután Define Joystick Keyset, itt állítsd be a tűzgombot és a négy irányt (a 2-3. tűzgomb és az átlós irányok nem fontosak). Játékot (kazettásat és lemezeset egyaránt) legegyszerűbben a főmenü 1541 Device 8 pontjával tudsz betölteni (cartridge (.CRT) file-oknak van külön menüpont). Normal Load kell a gyorstöltős játékokhoz, Fast Load a többihez. A lemezfordítás hasonló a C64S-hez, de itt F1 (Select Disk) az utolsó megnyomandó billentyű. Sebességváltoztatásra az ALT+F3 billentyűk alkalmasak.

WinVICE: Itt mindig látható a menü. Játékot legegyszerűbben a File menü Autostart disk/tape image pontjával tudsz indítani, de előtte célszerű a Settings/Joystick settings-ben beállítani az irányítást. Valós lemezkezelést (gyorstöltős játékokhoz) az Options/True drive emulation pontban tudsz engedélyezni, sebességváltoztatásra az ALT+W szolgál. Lemezfordítás: File/Attach disk image/Drive 8, majd megkeresed a file-t és kiválasztod.

A játékokról

A néven (és zárójelben, ha más néven is létezik), kiadón és a kiadás dátumán kívül mindegyikről van kép, valamint egy kis bemutató. Ez utóbbi általában elég gyenge, de akadnak jobb darabok is (ezek azok, amiket nem én írtam :)). Ha úgy érzed, valamelyik játékról nincs megfelelő ismertető az oldalon, küldd el a saját írásodat!

Jelmagyarázat

A letöltéseknél odaírtam azt is, melyik csapat törte fel az adott proggyt, hány csalási lehetőséget tartalmaz, van-e hozzá doksi, esetleg high score saver (ez a játék befejeztével kimenti lemezre az elért pontszámokat, megőrizve így őket az örökkévalóságnak), és jobb esetben valamiféle doksi (nem feltétlenül a gyári kézikönyv), esetleg leírás, és/vagy térkép is letölthető hozzá. A dőlt betűs szöveg azt jelenti, hogy a program gyorstöltős.

Teszteléshez és általában a játékra is a C64S nevű emulátort használom. Ha (CCS64) feliratot látsz a játék neve mellett, az azt jelenti, hogy nem tudtam működésre bírni C64S alatt, de CCS64-gyel működik. Ha (VICE) felirat szerepel a cím mellett, akkor - nekem legalábbis - sem C64S, sem CCS64 emulátorokkal nem ment, de VICE-szal igen.

Van néhány (TAP), (G41)/(G64) és (CRT) jelölésű játék. Ezek eredeti kazetták, lemezek és cartridge-ok másolatai, ebben a sorrendben. A C64S nem ismeri ezeket a formátumokat, ezért VICE-szal és CCS64-gyel érdemes próbálkozni. Én VICE-szal szoktam kezdeni, tehát ha egy ilyen mellett (CCS64) jelölés van, az azt jelenti, hogy nekem csak CCS64-gyel volt hajlandó működni. Csak addig tartom meg ezeket a file-okat, amíg az adott játékot nem sikerül .D64, vagy .T64 formátumban megkeríteni.

A (Z-Code) felirat azt jelenti, hogy a programot z-code-ban írták (ezt az Infocom találta ki), így egy interpreter segítségével szinte minden platformon futtatható, valamint könnyű C64-es formátumba konvertálni. Sajnos némelyik játékot úgy írják meg, hogy C64-en a megjelenítés nem tökéletes, de ezzel nincs mit tenni, a készítők sem gondolhatnak minden platformra, és ettől a program még tökéletesen játszható. Ha viszont valami olyan hibát fedezel fel egy z-code-os játékban, ami valószínűleg az eredetiben nincs benne (tehát valami durvább dolog, mondjuk szép színes a szöveg), írj egy levelet Viktornak, és megnézi! Persze nekem is megírhatod, hogy tudjak róla :)

IDSA és egyéb korlátozások

Ha a játékból kimentett kép alatt az *** IDSA *** feliratot látod, akkor azt a játékot sajnos nem tudod letölteni jogi problémák miatt. Ide klikkelve megtekintheted a törölt dolgok listáját!

A Protovision megkért, hogy a Bomb Mania, Ice Guys, Hockey Mania és It's Magic 2 című játékokat töröljem, mivel ezeket meg lehet rendelni a site-jukon.

Ha bármilyen kérdésed, észrevételed van, írj bátran!

Jó mulatást!

Magyar Commodore 64 H.Q. webpage design & creation
copyright © 2000-2011 by
Dohi. All rights reserved.